Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Slepi miš

Upravo sam odgledao Batman Begins. Odličan film - najbolji od svih dosadašnjih Batman filmova - tačno kako sam očekivao.

Priča je odlična sa pomalo neobičnom raspodelom uloga. Gary Oldman kao (tek) narednik Gordon, smetena i ne naročito agilna policijska poštenjačina. Posle brojnih uloga negativaca i uglavnom vrlo kewl tipova, videti ga u ovakvoj ulozi je prilično neobično. No, Gary je sjajan glumac i odlično je dočarao Gordona. Jedino ta istorija njegovih uloga mi dodaje utisak da je pomalo smešan u filmu…trebalo bi da ima više ovakvih uloga.

Liam Neeson kao bad-ass faca - neustrašiv, savršeno kontrolisan i kad gleda u sigurnu smrt - pravi učitelj za Batmana. Michael Kane kao Alfred…heh - zar ima boljeg lika za ulogu batlera od ovog fenomenalnog Engleza? :) Bale kao Batman je odličan, možda i više nego kao TetraGramaton u Ekvilibrijumu. Ima još odličnih likova koje ranije nisam video, posebno Dr. Krane - gde su samo našli tog glumca. Sa onakvim očima i odvratno-zašećerenim glasom psihijatra maska mu ni ne treba.

Mogao bih stranice da napišem o filmu, opisujući sitne detalje Gotham sveta, ali generalnoj publici to slabo znači a ljubitelji Batmana su verovatno već pogledali film. Znam, kasnim; stidim se.

Možda jedna od najjačih scena u filmu je poslednja. Taman kada sam pomislio da će zabrljati sa sentimentima, scenarista me oduševio krajem poslednje Bruce / Rachel scene. Duboki naklon majstore.

p.s. Projekcija u Kozari, od 23h - bilo nas je možda desetak u vr’ glave. Idealno za uživanje u filmu, bez brbljivih smarača, cepača kesica od čipsa, robova mobilnog telefona i sličnih spodoba. A da - i bez frajera koji vode novu ribu u bioskop. Par nas domaćih kojimo volimo dobar film na velikom platnu i par simpatičnih zaljubljenih Francuza.

p.p.s. Ako neko posle ovoga odluči da pogleda, neka se spremi da prati dijaloge na engleskom. Na barem 10 mesta je prevod potpuno pogrešan, a tu i tamo su ispuštene čitave rečenice. Danijela, Danijela…