Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Adriatic

Vrlo često sam prethodnih godina slušao o tome kako je letovanje u Crnoj Gori promašena stvar, kako je bolje i lepše u Grčkoj, Turskoj itd, kako je usluga katastrofalna, pa je skupo i ne znam šta sve ne. Još kada je bio referendum, onda su profesionalne patriote razvezale priču kako bre niko ne ide više tamo i ima da propadnu bez srpskih turista…

Malo morgen, što bi rek’o onaj.

Stari grad, Budva (pogled sa plaže Pizanna)

Vrlo dugo nisam bio na moru a i kada sam bio zadnji put bio sam u Baru koji je sve, samo ne letovalište. Ove godine sam 10 dana bio u Budvi. Tačnije, bili smo stacionirani u Starom Gradu u Budvi, ali smo vrlo često zujali naokolo i obilazili druga mesta.

Čamac na plaži u Perastu

Prvo prijatno iznenađenje je bila čistoća mora. Čak i na plaži Pizana koje je naslonjena na zidine Starog Grada, voda je bila kristalno čista i odlična za kupanje. Mogren plaže su prenatrpane, a na urbane plaže tipa Slovenska nisam ni hteo da idem - Ceca i co. su mi se smučili odavno, hvala lepo. Drugo je što je usluga u kafićima, restoranima ili prodavnicama korektna, uobičajena. Cene su identične beogradskim, pa ni tu nisam imao nikakvih problema - navikao sam se. Nekome ko dolazi iz recimo mog Pirota gde su cene dosta niže ovo može delovati skupo. Bilo nas je veće društvo i iznajmili smo trosobni, petokrevetni apartman (sa klimama, mada nam nisu trebale) za 60€ po danu, u Starom Gradu, što je sasvim dobra cena.

Brodić na otvorenom moru

Međutim, glavna prednost letovanja u CG je činjenica da je to mala država i da se svašta može obići u toku jednog dana. Ako idete tamo bez kola, uzmite rent-a-car - može se naći recimo Daewoo Matiz za 45€/dan za 1-2 dana a na 7 se cena spušta na 35/dan. Vredi svaku paru i načiniće odmor 10x boljim nego da si stalno na istom mestu.

Detalj iz bogate arhitekture Kotora

Tako smo išli na plaže Kamenovo i Ploče, ali i do Kotora, Perasta, Morinja (Ćatovića Mlini)…Obišli smo celu Boku koja je fascinantni primerak prirodne lepote. Kotor stari grad je divan i znatno veći od budvanskog. Popodnevno kupanje u mirnom i tihom Perastu je prava milina za nervozne programere :), odlična priprema za večeru u restoranu Stari Mlini. Taj, kao i Ćatovića Mlini su restorani sa izuzetnim baštama. Teško je odlučiti se da li su lepši Ćatovići sa svojih desetak izvora u travi ili Stari Mlini na sredini reke dugačke 100m - stojite na mostiću i na jednoj strani je izvor a na drugoj ulazak u more, sa suncem koje zalazi. Meni se nekako ipak više sviđaju Ćatovići, no su to zaista nijanse. Ćatovići su i primetno jeftiniji od Starih Mlina (jedno 20%).

Ručak u Ćatovića Mlinima + pogled iz bašte u Starim Mlinima

A kada se nalazite na dvocifren broj km od Dubrovnika, gre’ota je ne posetiti ga. Šetnja Stradunom i okolnim uličicama, kuliranje na ćošku marine, pijaca na gradskom trgu (da nije modernih uređaja i telefona, pomislio bih da sam u 17. veku) - tih nekoliko sati svakako vredi puta. Iz Budve je najbolja varijanta krenuti rano ujutro, preći trajektom i otići pravo u Dubrovnik, a u povratku ići oko cele Boke i zastajkivati gde god vam se svidi. Za ljubitelje fotografija mogu samo da preporučim da ne kreću bez 2GB kartica - ja sam napunio toliko i na kraju morao da pazim šta snimam - bilans je 5 filmića i 1000 fotografija (3.2Mpx).

Dubrovnik

Mnogo toga bih mogao da napišem, ali su reči slabe. Izlet brodićem do Herceg Novog, usamljene plaže u Budvi (Tanga, Tropicana, Acapulco) ili pored Kamenova, ručkovi u Tri ribara u Rafailovićima. Ima svašta i sve ih vezuje jedna stvar - u CG se ne ide po all-inclusive sistemu; ne idite da bi bili na jednom mestu.

Mala plaža Acapulco u Budvi, pored ulaza u pešački tunel ka Bečićima

E da, ono ima da propadnu… - do 1. septembra Budva je bila prepuna. Viđao sam prave GSB-‘90 scene - vozić pored plaža je već pun, a još polovina od toga pokušava da se ugura unutra. Jedan lik nam je 20. avgusta tražio 83€ za trokrevetni apartman - to mu je jedini koji ima slobodan. Ljudi ima k’o pleve i što je za crnogorce verovatno bitnije - stranih turista ima na tone. Ruski se više čuje nego srpski, a ima i dosta Italijana, nešto sitno Francuza, Švaba i Engleza.