Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Harry Potter

Pročitao sam.

Harry PotterSvih 6 knjiga, za nešto oko mesec dana. Malo čudnim redosledom doduše. :) Naime, na užas mog kolege Marka Feagana - You bustard! You’re out to be shot! - prvo sam pročitao šestu knjigu, a onda prvu do pete. Slučajnošću, greškom…zaista.

U vreme kada se Harry manija zahuktavala, ja sam bio potpuno obuzet Gospodarem Prstenova tako da nisam imao vremena da tada čitam. No, obzirom kakav je to hit bio, pogledao sam prvo prvi pa drugi film i prilično se zabavio, moram priznati. Kada je izašao treći, te zatim i četvrti film, nisam ni išao u bioskop. Nekako me nije vuklo, pa sam sačekao DVD izdanja i pogledao nedavno. Ta poslednja dva filma su mi delovala prilično čudno - tok je bio nekako ispresecan, skakutav, bez nekog tečnog redosleda. Mnogo stvari u samom filmu sam morao uzeti zdravo za gotovo, pošto nije bilo nikakve šanse iz samog filma da se shvati zašto se nešto desilo baš tako kako se desilo. Slično iskustvo sam imao i sa LotR, gde tek detaljnim čitanjem ne samo naslovne knjige već čitave prateće mitologije neke stvari postaju jasnije.

No, sve do nedavnih događaja na britanskim aerodromima se nije ukazala prilika da počnem sa čitanjem. Tada, pošto sam došao na aerodrom i prošao check-in, 2h nisam znao šta ću sa sobom. Te sam u jednoj od prodavnica video Harry Potter and the Half-Blood Prince i onako neispavan pomislio e super, taman da vidim šta se dešava nakon četvrtog filma. Negde u avionu sam skontao da je to šesta knjiga…no sad šta je tu je. Još na samom aerodromu, već tokom prvih nekoliko stranica, bio sam oduševljen. J.K.Rowling piše izuzetno tečno, vispreno, sa dosta humora, sjajnim dijalozima i fenomenalnim osećajem za ritam. Do Beograda sam pročitao skoro 300 stranica i stvar je bila rešena - prva stvar koju sam uradio kada sam stigao je da odem u Mamut i kupim sve kniige. Isporstavilo se da ni Mamut ni Plato nemaju petu knjigu (Order of the Phoenix) koju sam srećom pronašao kasnije u Dubrovniku. I tako je počelo, a završilo se pre neko veče.

That other world

Kao totalni manijak kada su u pitanju epic fantasy priče, može se reći da sam prava publika za čarobnjake, veštice i tako to. No, većina stvari koje sam čitao zaista zaslužuju epic u imenu. Lord of the Rings, Wheel of Time Roberta Jordana (tek započeo čitanje serijala), Feistova Midkemia - sve su izrazito složene, višeslojne, mitološke u srži.

Harry Potter je drugačiji. Tu naime nema mnogo toga skrivenog i neobičnog. Dešava se u današnjoj Engleskoj, na realnim poznatim mestima. Cela priča se dešava u blago pomerenom svetu, čak ne ni u nekoj drugoj dimenziji - čarobnjaci se trude da mi, običan svet, ne konstatujemo njihovo prisustvo. I to je to. Nema mistike, nema dubokih korena od ko zna kad. Ova jednostavnost je ono što ovu seriju svrstava u dečje knjige, jer čak i deca od 10-12 godina ne bi imala problem sa praćenjem knjige i onoga što se u njoj dešava.

No, takođe ima i elemenata krimi priče, trilera, međuljudskih odnosa - dovoljno toga da zainteresuju i mnogo starije. 250 miliona prodatih primeraka svih knjiga zajedno dovoljno govori o veličini fenomena. Posebno su simpatične tinejdžerske muke glavnih junaka i njihova razmišljanja na temu prvi zabavljanja - lako je prepoznati se :). Scena kada Hermione objašnjava Harryju i Ronu višestruke emocionalne muke koje Cho Chang preživljava u glavi zbog zabavljanja sa Harryjem i Ronov odgovor “nijedna razumna osoba ne može da razmišlja na toliko suprostavljenih načina istovremeno” je urnebesan.

Za lenje, a koji ipak neće da ispadnu neobavešteni u društvu, tu je Guide to Harry Potter, mada iskreno preporučujem da slobodno vreme, makar to bila i vožnja gradskim prevozom na posao/fakultet posvetite Harryju i ekipi. Vredelo bi da se pripremite, a vremena ima - trač je da će se sedma knjiga pojaviti 7. jula 2007. godine, mada nikakvih zvaničnih informacija nema. Špekulacije o tome šta se dešava nakon šeste knjige su jedno od ludila od kojih svet boluje i generalno su vrlo zabavne - slično kao svojevremene špekulacije oko dešavanja u Matrix nastavcima.

Spomenuti Guide je i dobra retrospektiva za one koji su pročitali sve. Meni ostaje da čekam narednu knjigu, kad god je JKR završi, pa da vidim koja je tačno priroda verovatno najzanimljivijeg lika koga svi vole da mrze. I još ne mogu da verujem da je ubila…uff… Samo jedna od izjava autorke koje izazivaju inflaciju interpretacija i pretpostavki:

“One character got a reprieve but I have to say two die that I did not intend to die.” When asked if the dead characters were “much-loved ones”, she replied: “A price has to be paid. We are dealing with pure evil here. They don’t target extras, do they? They go for the main characters… well, I do.”

A za one kojima su filmovi dovoljni…ako se filmska ekipa potrudi i malo bolje prenese Order of the Phoenix nego prethodna dva, onda će to biti neviđeni spektakl specijalnih efekata i borbe čarobnjaka i veštica. Neću da navodim tačno šta, ali dve scene pri kraju zvuče toliko spektakularno da imam ekstremno velika očekivanja i već sada se pripremam za leto sledeće godine kada taj film dolazi u bioskope.