Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Nike+iPod

Da li trčite? Onako, za kondiciju i zdravlje? Da…to sam i mislio. Trčanje je izrazito dosadna aktivnost, tokom koje vreme teče sve sporije i sporije. Varijante sa walkmanima, diskmenima (šic!) i sada MP3 playerima samo neznatno poboljšavaju problem. Ja sam više puta počinjao i više puta prestajao, sve brže od prethodnog puta. Zadnji put kada sam to izgurao je bilo u vojsci - terali me. :) Upravo to iz vojske mi je pokazalo da je jedini način da se zaista skinu kilogrami - trčanje. Bicikla, teretana, dijete - nema šanse. Samo trčanje.

Trčanje u društvu je dosta zanimljivije. Ima nekog cilja, prođe vreme u priči, ima paušalnog takmičenja sa onim drugim(a), ali je problem kako naći stalno društvo za to. Čak i kada ga nađete, šanse da ste iste fizičke kondicije i da stoga svima odgovara isti ritam su mizerne.

E tu je mesto na koje se jedan fini mali gadget sjajno ugnjezdio.

Od šume raznoraznih iPod dodataka (beše se Jobs hvalio da ih ima 3000 ili tako nešto) za oko mi je zapao upravo Nike+iPod, kao rešenje datog problema. No, pođimo redom. Ko ne zna, Nike i Apple su kreirali 2 dela istog proizvoda. Nike je kreirao seriju patika i prigodne opreme za trčanje, a Apple je odradio elektronski deo priče. Transmiter se smešta u patiku, a receiver se kači na iPod Nano. U toku trčanja, ova dva dela komuniciraju i Nano beleži sve zanimljive podatke u toku jednog trčanja. Kasnije se to putem iTunesa prebaci na Nike+ site gde vas čeka veoma lep i prijatan interface za pregled podataka.

Generalni pregled, uvek vidljiv na vrhu

Ovo ćete najčešće gledati, jer je potrebno da proverite da li je prenos workout podataka uspeo. U početku mi se dešavalo da ignoriše neko trčanje - iTunes potpuno prevideo jedno trčanje i nije bilo šanse da ga posle ubedim da ga prebaci. No, sada se već ustalilo i ide bez problema. Klikom na My records link se prikažu dostignuća, svojevrsna Trophey Room.

Najbolja vremena, uspesi, ciljevi

Kao što se da videti, imam još dosta da gazim dok ne popunim ovaj odeljak. To je interesantno pratiti, pogotovo vreme za 1 milju. Ono najbolje pokazuje progres - ako mesec dana trčite i ne uspete da smanjite to vreme, vreme je da se razmisli gde je problem. :) A kad smo kod trčanja…

Pregled trčanja

…to možete pregledati po trčanjima, nedeljama i mesecima. Za svaku stavku, kada se mišem pređe preko nje…

Podaci o jednoj stavci

…dobije se kratak pregled bitnih podataka. Daleko bolji pregled, se dobije klikom.

Promena

Ovo je meni najzanimljiviji deo, pošto sjajno pokazuje ritam trčanja. Ovde se lepo vidi moj ritam sa kojim sam počeo: 2min trčanja, 3 minuta hodanja, pa 3x tako. Nalazim da je to dobar početak za nekog ko se nalazi u trut stadijumu. Dokle god ignorišete ovu cifru za kalorije - koga pa to zanima sem devojaka - ima šta da se vidi.

Upoređivanje sa najboljim vremenom

Nakon nekoliko trčanja pojavljuje se i mogućnost upoređenja sa trčanjem u kome ste postigli najbolje vreme. Kad sam kod tog vremena - kada u toku trčanja, tj. na kraju istog, oborite najbolje vreme za 1 milju, onda začujete glas Paule Radcliffe ili Lancea Armstronga (glavnih promotera Nike+iPoda) koji vam kažu Hi this is [LA|PR]. Congratulations! You’ve just recorded the personal best for the mile.. Posle 15min znojenja, to zaista podiže raspoloženje i čini celu stvar zanimljivom.

U toku samog trčanja, prijatan ženski (ima i muški) glas vam na svakih 5 minuta govori koliko je vremena prošlo, na polovini objavi Half-way point a poslednjih 5min objavljuje svaki minut. Pritiskom na srednji taster iPoda možete u svakom trenutku čuti vreme a dužim držanjeg istog tastera odmah skočiti na tzv. powersong. To je jedna od pesama koju unapred odredite kao powersong i ideja je da se ona pusti kada ste u krizi i onom “ma-je*’o-ja-ovo…” stanju. Šta bi tu pasovalo zavisi od ukusa, meni Motley Crueov Kickstart my heart odlično pasuje. ;)

Progres i postavljanje ciljeva

Korisna stvar je zadavanje ciljeva. Mogu biti najrazličitiji - pretrčati 50km za mesec dana, trčati 5 x ispod 7:30/km u toku od mesec dana itd. Ovo treba koristiti maksimalno, jer daje dodatni stimulans da se istraje u priči.

Ha! Ko je ovde faca, pitam ja vas :)

A ubedljivo najzanimljiviji deo sam ostavio za kraj. Društvo, trčanje, takmičenje, sitno zezanje i hvalisanje. Sve može. Svako u društvu trči kad mu volja, tempom koji mu je volja, sve potaman - a ovde se sve registruje i vidi. Kako to može da izgleda i koliko može biti zabavno pročitajte u Cabelovom postu.

U Srbiji ima malo korisnika iPoda, a još manje Nike+iPoda. U stvari pitam se ima li još koga sem mene i moje devojke (kojoj sam uvalio ovo na poklon. :)) No, nadam se da će se stvar razviti, a i da će Nike podržati još neke zemlje sem USA, Canada i UK. Za ljude iz tih zemalja postoji mogućnost upoređivanja sa celom zemljom, sa trkačima koje uopšte ne poznajete. Pa kad u igru uđe i mapa - Nike je objavio da će uskoro (u USA naravno) moći da se uradi integracija sa nekim od online map servisa te će svako moći da ucrta svoju omiljenu maršutu. Još jedan community za druženje. :)

BTW, sam transmiter se može koristiti i sa običnim patikama - bitno je samo da ga vrlo stabilno smestite, jer će biti grešaka u očitavanju ako se značajno pomera u trčanju. Prilično je deprimirajuće kada nakon 30min trčanja shvatite da je registrovano samo 100m umesto 3-4km. Ja držim u čarapi, između dva preklopa pertli i sve lepo radi.

To ne znači da nisam hteo da kupim Nike+ modele - i van same ove priče to su veoma lepe patike i vrlo lagane (što mi je posebno bitno). Međutim, ovaj crno/crveni tačkasti model (Nike+ Air Zoom Moire) koji se nalazi na svim reklamama je nemoguće pronaći. Rasprodat je u celoj Engleskoj (pitao tamošnji Nike, rekli biće tek u novembru ponovo), a nisam ga video na lageru ni na drugim online prodavnicama u Evropi. U domaćim Nike prodavnicama sam uglavnom uspevao da resetujem prodavačice pitajući za taj model. Steve Jobs je pre 10 dana rekao da je američki Foot Locker prodao 450.000 komada ovo gadgeta za mesec dana. Šta reći…