Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Srbija = država koja pljačka sopstvene građane

Pre par meseci sam pisao o tome kako ova država naplaćuje carinu na američku poštarinu, a post Dejana Restaka na blogu B92 pokazuje da je stanje još gore od toga i da ova država ima haračlije kao zakonodavce. Ovu izjavu treba zapamtiti i dotičnoj spodobi - Srđan Srećković, pomoćnik ministra trgovine - zauvek zabraniti da se nalazi na bilo kakvoj upravljačkoj funkciji:

Nadam se da u budućnosti neće biti moguće da bilo koja strana kompanija šalje fizičkom licu na adresu bilo koju isporuku i da na taj način dolazi do izvrgavanja, izbegavanja plaćanja poreza i carina, već da će biti dozvoljeno da samo fizičko lice odnosno da rodbina i prijatelji iz inostranstva šalju i ne plaćaju carinu i porez.

Restakov post je sjajan, obavezno ga pročitati, kao i komentare. Direktno pokazuje ono što sam spominjao u svom postu a to je da država namešta posao špediterskim firmama koje onda mogu da deru kao sumanute.

Stvari koje kupim preko Neta ću i dalje naručivati preko Interneta, na adresu u Londonu. Njima ću rado dati pare za transport, jer em je razumna cena (overnight delivery u okviru UK 4 funte) em stigne na vreme i kada treba. Ovdašnja lopovska banda moje pare neće videti.

Dodatni primeri

Nije ovo usamljen primer na kome se vidi želja države da u svetloj tradiciji komunjarske vlasti 90-tih oporezuje maksimalno sve koji iole imaju.

Primer: tehnička vlada - koja ne sme da donosi odluke o Kosovu ali sme da drpa po džepovima - donela uredbu po kojoj se na sve monitore sa DVI ulazom naplaćuje 15% carine. Navodno je to zbog usklađivanja sa evropskim propisima. Nije nego - sve smo mi pa deo Evropske Unije te moramo da trčimo da uvodimo njihove propise. I počeli smo od taksi, naravno. Stepen bezobzirnosti je toliki da mi je muka i da navodim gde bi prvo trebalo da se usklađujemo sa EU propisima. I koliko ova odluka ima smisla za EU a koliko za nas.

Primer: putarina Beograd-Niš je 620din u jednom pravcu. To je nešto manje od 8E, 7 i nešto. U Mađarskoj, za iste pare mogu na bilo kom autoputu da se vozim u periodu od 4 dana. Da ne pričam o tome da Beograd-Subotica ispadne 500din, a put je dobrim delom krš.