Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Bowers & Wilkins Music Club

Oh, kakva lepa vest za početak dana.

Bowers & Wilkins, jedno od najcenjenijih imena kada su u pitanju hi-fi zvučnici, pokreće Music Club. To je jedan zaista inovativan pristup distribuciji muzike i poprilično specifičan. Svakog meseca će objavljivati jedan album, snimljen na najsavremenijoj opremi u studiju Petera Gabriela (Real World Studios) i koji se distribuira u lossless audio formatu (.m4a), bez ikakvog DRM-a.

Toplo preporučujem free trial od 3 meseca, tokom koga možete da skidate EP verziju albuma (4 pesme). Ja sam upravo skinuo prvi album i već vidim kako ću platiti 60$ za godišnji pristup (svakog meseca novi LP album).

Ono što je ovde inovativno je što B&W; ima distributivna i prodajna prava samo tih mesec dana dok se nalazi u ponudi kod njih. Svaki autor je unapred plaćen za snimak koji pritom snima u izuzetnom studiju. Nakon toga sav materijal i sva prava nad materijalom odlaze autorima i oni onda mogu da s tim rade šta žele, sklapaju kakav god ugovor sa bilo kime.

U vremenu kada lihvari tipa RIAA na sve načine pokušavaju da ograniče prava korisnika nad muzikom koju su kupili ovo je veoma interesantan model snimanja i distribucije. Radiohead i NineInchNails su krenuli drugim putem i sami krenuli u distribuciju svoje muzike. Amazon MP3 i (delimično) iTunes prodavnice nudi DRM-free muziku. Stvari deluju obećavajuće.