Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Kapiraj i kopiraj

Gledajući danas reprizu emisije “Rekonstrukcija ubistva premijera Ɖinđića” pobesneo sam, kao i svaki put kada gledam nešto slično. Pobesneo jer je bilo tako blizu da se gamad pobije a mulj ukloni. Kada vidim ko ga je nasledio, ko vlada Srbijom posle njega, kapiram da veličina ovog gubitka raste svake godine. Najlakše je kukati i žaliti što više njega nema, što Zoran više nije tu da odradi posao za nas. Nema nikog drugog, sem nas. A ono što mi možemo da radimo je da glasamo. Treba da glasamo za one koji će ovu zemlju pomeriti iz mrtvila a u istoriju treba poslati SPS, DSS, NS…za početak.

Da bi na glasanju imali povoljan rezultat, moramo da promenimo svest onih koji se kolebaju. Onima koji misle da je Ɖinđić bio mafijaš, da su ga ubili drugari mafijaši, da je on organizovao Ibarsku magistralu, da je bio strani plaćenik i kojekakve druge gluposti - takvima pomoći nema, to je samo za psihijatra. No, najveći broj ljudi u Srbiji je prosto sluđen pričama ludaka i prodavcima magle.

Jedan dobar način je da ih podsetite šta je Zoran Ɖinđić pričao. Kapiraj i kopiraj je divna akcija - deljenje filma koji traje 30 minuta sa najreprezentativnijim delovima Zoranovih govora iz kampanje “Srbija na dobrom putu”. Ova divna akcija je prebrzo zamrla - potrebno je reaktivirati.

Danas sam kupio 50 DVD-ova za 900din i upravo ih narezujem ovim kratkim filmom. Podeliću ih sutra tokom šetnje kojom se obeležava godišnjica ubistva. Ne ljudima u šetnji - njima to ne treba - već prolaznicima koji nas budu gledali, ali prolazili dalje, svojim nekim poslom. I da pola njih disk baci, da pola od one pole pogleda i psuje - ostaće deo koji će se zamisliti nad tim. 900din je sitnica - to može da uradi svako od vas. Kasirkama u lokalnoj piljari, prodavcu na pijaci, čuvaru na ulazu firme, taksisti, osobi pored tebe u autobusu. Potrebno je zasejati i gajiti ove ideje i ovakav pristup politici.

Kapirajte i kopirajte. Svima koje poznajete a koji su zaboravili šta su izgubili i kuda smo išli do 12. marta 2003.

Kompletan video snimak (.avi) sam postavio na Google Video.