Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Pioneer PDP-4280XD

Posle skoro dve godine pregovaranja sa najlepšom polovinom mog života ;) odobrena je kupovina novog TV-a za stan. Obzirom da ko zna kad će sledeći put biti takvog konsenzusa, kupio sam najbolju stvar koja postoji u datoj veličini, pa sledećih godina neću doći u iskušenje da nešto menjam.

"Pioneer PDP-4280XD"

4280XD je Pioneerova plazma, KURO 8G (osma generacija). Novija, 9G se ne pravi u 42″ (samo 50″ i 60″), tako da bolje od ovoga nema. I to bez ikakve dileme. Naširoko i nadugačko je po netu pričano i raspredano šta tu valja / ne valja i da li zaista vredi i ne znam šta. Meni je ovaj blog post sa AVForums.com dovoljan.

TV je okačen na zid dnevne sobe, što znači da se time oslobađa popriličan prostor u dnevnoj sobi. Nešto što nam itekako treba sad kad je Aleksa porastao i počeo da jurca po stanu. :) Sad još za vikend da se iseli stari TV, pa da se pretambura raspored A/V receivera i DVD playera sa zidnih nosača na policu i biće sve kako dolikuje i kako sam hteo odavno.

TV sam testirao sa par scena koje znam kako treba da izgledaju, tj. kako očekujem da izgledaju.

Pre svega, Leeloo regeneration scena iz jednog od mojih favorita, The Fifth Element. To mi je reper za kvalitet reprodukcije još od momenta kada sam pre 10+ godina kupio prvi DVD čitač za PC. Prelepe boje, vrlo fini nivo detalja i veoma dinamična animacija u kojoj ti detalji treba da ostanu vidljivi. Zatim ide Lobby Shooting Spree - ko ovo nije video / ne zna o čem’ se radi, taj/ta ni ne znam zašto čita ovaj post. Treći je naravno čitav set scena iz moje intravenozne droge – The Lord of the Rings. (Gotovo) kompletan film je fascinantan a moji favoriti za test kvaliteta slike su:

"Frodo in Rivendell"

The Shire, Rivendell, The Evenstar, Caras Galadhon i Farewell to Lórien iz Fellowship of the Ring

"Night camp at Fangorn forest"

Night Camp at Fangorn, The Fate of Merry and Pippin, Arwen’s Fate, The Forbidden Pool, Forth Eorlingas iz The Two Towers

"Paths of the dead"

The Lighting of the Beacons, The Paths of the Dead, The Houses of Healing, Aragorn Masters the Palantír i Grey Havens iz Return of the King.

Obzirom na to da je glavna odlika KURO ekrana upravo prikaz crne boje, posebno sam zagledao nijanse crne. Blago rečeno sam oduševljen, mada je moguće primetiti razliku od onoga što bi bilo crno crno. Tome doprinosi i činjenica da je okvir TV-a sjajno crn, pa se primeti razlika. Dve trake, iznad i ispod filma izgledaju bukvalno kao na onom usporednom postu koji sam linkovao na početku ovog teksta. No, daleko od toga da je to nešto što se vidi iz aviona - morate da se koncentrišete da to vidite.

A razlog je što slika oduzima dah. Pripremajući ove screenshotove sam ubacio diskove u laptop, da ih prikupim. Kada sam završio, ubacio sam FotR u DVD player (Oppo 981) i pustio Shire scenu na Pioneer. Vilica mi je pala na pod koliko je to izgledalo bolje nego na laptopu. Ne znam kako bih to fotografisao da dočaram koliko je to dobro. Ta scena mi se uvek dopadala jer je jedna od najpozitivnijih scena u čitavoj trilogiji, scena koja prosto odiše dobrom energijom, radošću i životom. Boja trave i drveća gde Frodo sedi i čita knjigu – predivno. Zrači.

Kupovina u Srbiji

Cene ovog TV-a (a verujem i drugih) se toliko šetaju po gradu, da je to strašno. Jako je bitno da se raspitate po svim radnjama. Ja sam kupio u Eltimu, gde je nominalna cena 177k, ali daju 10% popusta na Pioneerove proizvode (barem jesu tog dana) pa me koštalo sitan kusur ispod 160k. U Pioneer Shopu je 170k, u Koratu i Megastores Elektroniki je 189k.

Eltim  (na Trgu Nikole Pašića) je i jedini koji je mogao istog dana da mi iznese fabrički spakovan TV. Zašto fabrički spakovan? Za plazme je jako bitno kako se koriste prvih 200h, da bi se ekran propisno formirao, usvirao ili šta već je popularno od izraza. Za nešto što košta ovolike pare nisam hteo da se igram lutrije sa radnjama i šta su im oni radili – na primer da su smanjili brightness i contrast na 50% ili manje.

Garancija je godinu dana, što je prilično tužno u odnosu na 5 godina koliko se nudi u UK. Šta je tu je.

Podešavanja

Tih 200h ću potrošiti prilično brzo, korišćenjem break-in DVD-a koji pustam da se vrti kad odem iz kuće. 15-20 dana i biće ok. Takođe, odmah sam implementirao kalibraciona setovanja za HDMI ulaz, pripremljena od strane ISF sertifikovanih ljudi.  Na Oppo playeru sam isključio setovanja za obradu slike, da bih video kako to izgleda kada radi samo Pioneer. Vremenom ću još isprobavati kako koja stavka utiče na sliku i šta mi se sviđa da ostane, a šta ne.

Još jednom  – ako imate para, uzmite ovo. Vredi svaki dinar. Odoh da još jednom pustim Shire scenu…