Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Čokoladni favoriti

Čokolada je čudesan proizvod. Ništa što sam u životu probao mi ne pričinjava takvo zadovoljstvo kao fina, kremasta čokolada koja se topi u ustima. Dobra kombinacija čokoladnih ukusa je ravna ekstazi – ne kaže džaba John Milton u Devil’s Advocate:

Love? Overrated - chemically no different than eating large quantities of cholocate.

Čokolada na tržištu ima toliko, da je teška muka sve ih probati. Čak na našem tržištu ni nema baš puno izbora, što sam naučio tokom putovanja i iz priča prijatelja srećnika koji su imali mogućnost da zavire u fabričke prodavnice Lindta ili Cadburyja.

Čokolada koje sam probao napolju neću navoditi, nekom drugom prilikom. Sad bih da spomenem par tekućih favorita koji se lako nalaze u našim prodavnicama i odlični su.

Milka toffee broken nuts

Ovu sam slučajno otkrio u prodavnici preko puta stana. Generalno ne kupujem 300g pakovanje, pošto ne umem da se kontrolišem i pojedem celu za veče (pogotovo ako gledam kakav film) i onda mi bude muka.

Milka toffee broken nuts

No, pakovanje me prosto mamilo i onda uzeo jednu – isto veče mi naravno pripala muka jer sam je smandrljao za 1h. Ova čokolada je fascinantna. Svaka kockica je velika i vredi je dugo držati u ustima da se otope svi delići i spoje u kremastu masu koja se onda lagano spušta ka stomaku.

Bambi serija

U lokalnom Maxiju sam video da je Bambi izbacio čitavu seriju čokolada. Za sada sam probao par komada i sve su mi se dopale. Pogotovo su im crne čokolade dobre, nekako su mi manje gorke nego recimo Lindt ili Nestle.

Bambi čokolade

Ovo malo pakovanje od 30g sadrži 4 kockice čokolade i to je prosto savršena količina za lagano grickanje i uživanje posle ručka.

Najlepše želje, 75% crna

Štark moguće ovu čokoladu ima u ponudi od ranije, ali sam sada prvi put video ovo pakovanje. 75% kakaa, 75g, u prelepom tankom pakovanju. 75g je prava mera za vikend dnevnu čokoladu – 100g mi nekako uvek bude previše.

Najlepše želje

Tačnije, 75g u površinski istoj veličini kao što su 100g čokolade – što je ovde slučaj – onda je sama čokolada tanja i uživanje je veće jer se parče se brže otopi u ustima. A kada je ovakva čokolada u pitanju, onda slogan “ukus koji traje” dobija svoj puni smisao.

Ovakve čokolade su samo za one koji znaju da lagano i dugo uživaju u ukusu. Možda sam zato počeo da ih više kupujem u poslednje vreme. Mlečne čokolade osvajaju na prvi pogled, posebno one koje su punjene (toffee broken…mmmm). Crne čokolade, pogotovo 66% i 75%, zahtevaju malo duže držanje u ustima, jer se lepota i ukusi otkrivaju tek posle nekoliko sekundi i tada čulo ukusa šalje rafale prijatnosti i slasti kroz čitavo telo. Otprilike pandan dobro odležalim vinima. :)

Toliko o kupovnim čokoladama. O onim ručno pravljenim, majstorskim kombinacijama pakovanim u kockice i pravougaonike nekom drugom prilikom.