Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

SSD je kvantni skok

SSD diskovi nisu novost, ali su do pre par godina bili preterano skupi, a pri tom ni performanse istih nisu bile nešto drastično bolje od dobrih HDD-ova. No vremenom su dečje bolesti preležane i diskovi i kontroleri koji se pojavljuju u poslednjih godinu dana postižu fascinantne rezultate na testovima.

Obzirom da pratim dosta Cocoa programera na Twitteru, nije bilo teško primetiti oduševljenje koje je pratila instalacija SSD diska u razne generacije Macbook (Pro) i iMac i Mac Pro računara. Moj Macbook Pro je model 3,1 iz 2007-e. Ubacio mu odavno 4GB memorije, zamenio sam početni 120GB disk sa 500GB WD modelom (znatno tiši od prethodnika). Snow Leopard je doneo primetno bolji rad računara u odnosu na Leopard OS. No sporost hard diska prosto ništa nije moglo da promeni - radi kako radi i to je to.

Kada su se pojavili novi Macbook Airovi u iStyleu, igrao sam se malo čekajući bioskopsku predstavu u Koloseju. Ono je neverovatno - 11” model 1.4GHz C2Duo (ja imam 2.2) i 2GB memorije (ja imam 4) je radio toliko brzo da je moj MBP delovao kao Trabant pored, recimo nekog novog Golfa. :) Zapanjujuće koliko ta mala čekanja na startovanje programa umeju da pokvare opšti utisak o brzini.

"Zvezda predstave"

Posle toga sam presekao i naručio najčešće hvaljeni disk u Mac svetu - OWC Mercury Extreme Pro SSD od 120GB (na cenu od 250$ ovde kod nas još ide i oko 42€ dažbina). Sa eBaya sam pokupio neki jeftini caddy i jedno mesec dana kasnije od naručivanja krenuo u operaciju SSD.

Prvi korak je da se prebaci OS. Očistio sam WD disk tako da je samo Mac OS ostao na njemu, prebacivši sve svoje podatke (filmovi, muzika itd) na eksterni disk. Bitno je bilo da smanjim zauzeće prostora na disku na ispod 100GB. Onda sledi Time Machine backup, za svaki slučaj. Zatim sam SuperDuper! programom napravio repliku sistema sa WD-a na SSD. Testirao sam startovanje računara sa SSD-a i to je bilo to.

Prateći uputstva sa iFixit.com sajta, otvorio sam računar, izvadio DVD drive (beskorisna sprava, nisam ga koristio više od godinu dana), na njegovo mesto ubacio caddy sa spomenutim HDD-om od 500GB, a na mesto diska ubacio SSD. Zatvorio sve nazad i pokrenuo računar. Malo je reći koliko sam bio oduševljen brzinom rada. Najbolje je da se to lepo pokaže jednim finim filmom. :)

Sam start računara traje oko 30s (ne sećam se koliko je bilo ranije). Fascinantno počinje od trenutka kada se pojavi plavi ekran, pošto od tada pa do momenta kada su se svi on-login programi startovali prođe 5-6s. Šta god da pokrenem sa diska, učita se za 1-2s, najčešće za sekund ili manje. Vidi se na snimku da se i iPhoto startuje očas posla a da učitavanje slika (koje ide sa HDD-a) pravi prvu veću pauzu. iMovie, koji je prilično spor kada se učitava sa HDD-a ovde “iskoči” za šaku sekundi. Kada u Xcodeu okinem Cmd+1 - što mi je komanda za Accessorizer - dotični program se startuje za manje od sekunde i već je spreman za rad.

I posle par meseci korišćenja se i dalje oduševljavam koliko brzo sve ovo radi. Notebook računar sa kraja 2007-e radi brže nego bilo šta izašlo prošle godine a što nema SSD. Nadam se da je ova mala demonstracija pokazala koliko ovo vredi. Svaku paru koju date za njega.

Na kraju bitna napomena - nije svaki SSD disk isti. Ekstremno je bitno kakav je kontroler i koja je generacija. No to je naširoka priča - preporučujem da pratite anandtech.com jer će u narednih par meseci izaći nova generacija SSD-a bazirana na Sandforce SF-2X00 kontrolerima gde su brzine takve da SATA 3Gbps konektori na ploči postaju sporiji od ovih diskova. Evo jedan fini teaser a vi obratite pažnju da su novi diskovi i do 50x brži od raznih zastarelih Kingstona koji se kod nas prodaju za ne tako sitne pare. Još neke korisne linkove sam skupio pa čitajte i pazite šta kupujete.