Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

wwvrsac 2013

U predivnom ambijentu Vile Breg, ekipa vršačkih entuzijasta je proteklog vikenda organizovala konferenciju sa temom koja je meni lično veoma bliska.

Kako motivisati ljude iz manjih sredina da se pokrenu i kreiraju svoj posao u mestima u kojima žive. Ekonomiju 21. veka, a pogotovo njen internet deo, nimalo ne zanima odakle ste. Ono što je bitno jeste da imate ideju, znanje i želju da uložite mnogo, mnogo truda.

Na konferenciji wwvrsac 2013, moglo se čuti više ispirativnih priča kod kojih se nekoliko stvari ponavljalo:

  • radite ono što volite, neće vam biti teško kada bude teško
  • verujte u ono što radite, čak i kada drugi oko vas prestanu da veruju
  • ne očekujte rezultate preko noći, obično treba 3-5 godina da se stvari dovedu na svoje mesto
  • budite spremni da mnogo toga žrtvujete da bi stigli do cilja
  • ništa nije nemoguće

Priče

Primeri su bili najrazličitiji. Miroslav Georgijević se bavi stock fotografijom na najvećem sajtu tog tipa na svetu - iStock Photo. Pavle Borovac uspešno nudi svoje usluge grafičkog i logo dizajna putem oDeska. Ja sam pričao o razvoju iOS aplikacija.

“Moja malenkost”

Siniša Komlenić je pričao o izazovima bootstrapovanja male kompanije koja se bavi prodajom WordPress tema. Ilija Studen je pričao sličnu priču iz drugog ugla, o razvoju firme koja nudi sopstveni proizvod. Na kraju, Ratko Božović je predstavio Nordeus, koji teško da treba mnogo predstavljati, ali svakako vredi spominjati.

Sa prvog dana, izdvojio bih predavanje Saše Popovića, pre svega što takav entuzijazam vraća veru u ljude. Kada neko napravi 300+ videa za 300+ matematičkih zadataka jer…eto tako, smatra da to treba da postoji, to je zaista za divljenje.

Slobodan Vučković i Janko Jovanović su odlično prezentovali šta globalno tržište omogućava što na društvenom/državnom što na ličnom planu.

Taj prvi dan se kretao od totalnog optimizma do totalnog očaja - čitaj: pričalo se o državi (Sloba Marković) i društvu (Gordana Čomić) te (ne)sposobnosti da se ista uvedu u aktuelni vek koji nudi bezgranične mogućnosti za rad, razvoj i zaradu. Predavanje Ivana Minića je nekako leglo kao very-fitting-end takvog dana - beskrajni niz primera ljudi protiv kojih je sve i sva bilo, a nekako su isterali svoje na kraju.

Predlozi za bolji naredni wwvrsac

Konferencija je bila vrlo dobra. Odlična lokacija, sjajna hrana, dobar koncept sa tri predavanja praćena panelom.

“Vesela ekipa u Podrumu Ɖeram :)”

Jedina ozbiljna zamerka je štucanje oko tehničkih pitanja - sreća da je Slobodan Vučković bio prvi predavač i imao potreban laptop i adapter, jer je ispalo da se njegov Macbook Air koristio oba dana.

Posao organizatora u tom domenu je

  • da pripreme odgovarajući svoj hardver pa da sve ide sa njega (i obaveste predavače da pošalju prezentacije u datom formatu da bi se testirale) ili
  • da se raspitaju kod predavača šta od opreme imaju / žele da koriste i koji adapteri su potrebni - display port to VGA bi rešio sve muke :)
  • da pripreme neki termin uveče/ujutro, barem pola sata, da svako od predavača za dati/naredni dan može da testira da li sve funkcioniše

Problemi tu mogu biti razni.

Moja prezentacija je recimo bila spremljena u najnovijem Keynoteu (‘13), dok je Slobodan imao prethodnu verziju na svom laptopu - bukvalno 3min pre nego što sam trebao da nastupim sam skapirao da to može biti problem i uradio export u Keynote ‘09. Koristio sam fontove koje ja imam na svom laptopu, ali neki nisu bili prisutni na njegovom laptopu pa nije sve baš izgledalo kako treba.

Može biti i problema sa formatom slike i dimenzija između računara i projektora. Za neke delove prezentacije je trebao i audio izlaz. Dođe i do problema sa formatom USB diska, na relaciji Windows / Mac OS X.

Generalno, sve se to preguralo jer je atmosfera i pogotovo reakcija i uključenost publike bila dobra, ali ostaje kao nešto na čemu treba raditi ubuduće.

Stoga sve čestitke Ivanu Ćosiću, Anđeli Vujačić i Vladimiru Vašaliću na trudu i entuzijazmu. Želim im sve najbolje u daljoj promociji ovih tema jer i tema i ekipa to svakako zaslužuju.

Bilo mi je zadovoljstvo prisustvovati a pozitivni komentari - što uživo, što na Twitteru - mi govore da je uloženi trud bio opravdan a rezultat inspirativan.

Moja prezentacija se može videti / preuzeti sa Speaker Decka.