Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

SE T630 is off...

U martu ove godine sam kupio Sony Ericsson T630. Nekoliko mojih prijatelja je tada imalo T610 i slušao sam sve neke hvalospeve za isti. Kada je moja Nokia 7110 ozbiljno zašla u godine i počela da pokazuje znake senilnosti, kupio sam novi telefon i odlučio se za T630 - mlađeg brata T610.

Međutim, prilično brzo je počeo da me živcira. Ja obično kad kupim telefon koristim ga godinama, dok ozbiljno ne počne da otkazuje, što sa T630 nije bio slučaj - radi i sada isto kao prvog dana, bez problema. Međutim, nekoliko stvari me gadno nerviralo.

Pretraživanje imenika

Navikao sam da kucanje više slova smanjuje izbor imena i time te dovede brzo gde ti treba. Kod SE-a može da se skoči samo na prvo slovo. A pa N ne ide na An nego na početno A, pa onda na početno N. Ovo me izuzetno izluđivalo.

Organizacija softvera prema akciji, ne prema subjektu

Vrlo je limitiran spisak opcija koje možeš da vidiš kada recimo pregledavaš telefone za neku osobu. Hoćeš da izmeniš podatak koji gledaš? A nee..prvo moraš da se vratiš korak nazad na ime, pa onda Edit contact, pa nađeš podatak koji menjaš. Ovo nije samo ovde - globalno je softver orijentisan da izabereš šta hoćeš da radiš a tek onda nad čime. Što je obrnuto od onoga što u praksi radim.

Fiksna organizacija podataka o osobi

Zakucano je da imaš jedan mobilni, jedan home broj, jedan business itd. Na prethodnom 7110 sam sam birao šta mi koji podataka predstavlja, ovde ne. Glupost.

Kada primiš SMS, dok je čitaš iznad nje ispisuje vreme prijema, što je ok. Ali za poruke koje sam ja poslao, na istom mestu ne piše vreme slanja, nego “Text message”. Ma šta mi reče, nisam znao da je to to. Što je još bolje, nema načina da igde vidim vreme slanja, a to mi je barem dva puta izuzetno zatrebalo.

Nepostojanje slova ć

Ovo je problem i na 610 i na 630 - šta god izabrao od jezika nema slova ć. Ovo su mi rekli da je problem i na 610. Stavljanje (tada) najnovijeg firmwarea nije pomoglo.

Izuzetno nepouzdan voice command sistem.

Ne znam na koje sve načine i kakvim glasom nisam pokušavao da snimim komande za recimo promenu profila - da one zaista i rade mi je uspevalo u 1 od 10 pokušaja (bez preterivanja).

Ima verovatno još par sitnica kojih ne mogu da se setim sad, ali mi je iskreno samo prva bila dovoljna da počnem da razmišljam o promeni telefona. Za spravu koju svakodnevno koristim, to je previše smetalica.

Sasvim sam svestan da su potrebe ljudi različite, pa možda nekome drugom sve ovo ne bi smetalo. Uostalom, T6x0 su ubedljivo najpopularniji telefoni ovde, za njih postoji sjajan nezvanični softver (pre svega čudo zvano FMA)… Međutim, za mene prosto nisu odgovarajući, uglavnom zbog koncepcije softvera.

Stoga je pristigla prinova iz Nokia tabora; i to kakva prinova… Još uvek presabiram utiske - biće uskoro priča o tome.