Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Infinitum podcast

Napravismo podcast, Milan Adamov i ja.

Otkud i zakud

Radio emisije odavno, odavno ne slušam, pogotovo kontakt programe gde se ljudi javljaju, pozdravljaju ekipu iz kraja, brata u tuđini i te priče. Jednako ne volim i razne jutarnje programe; čak i kada su voditelji zanimljivi često mi ta priča deluje usiljeno. Kada ti je posao da svakog dana moraš po 2-3h biti zabavan i zanimljiv neminovno ima podužih segmenata koji mi izazivaju neprijatan osećaj i želju da prestanem sa slušanjem.

Jedine radio emisije koje sam sa uživanjem slušao su bile neobavezni intervjui, u formi razgovora tipa dva prijatelja sede u kafiću i čavrljaju. Bitan preduslov za to jeste da je voditelj dobro informisan i pripremljen za razgovor sa datim gostom tako da kontroliše stvari i ima dobar ritam.

Takve emisije su retkost na radio stanicama, čak i kada ih ima to nisu uvek teme koje mene zanimaju. E, tu nastupa internet. Ako nema u Srbiji, ima kojekude po svetu.

Podcasti su u prethodnih deset godina od opskurnog audio hobija prešli gotovo u mainstream, što možete lako videti ako pogledate ko sve danas ima svoj podcast, sa vrhunskom produkcijom i multimilionskom publikom.

Godinama unazad, nekoliko puta mesečno moje društvo čine Dan Benjamin, John Gruber, Marco Arment, John Siracusa, Jason Snell, Mike Hurley, Rene Ritchie i raznovrsna ekipa njihovih prijatelja i poznanika.

Infinitum

Tamo negde letos, sretnem Milana Adamova u Greenetu i uz kafu mi predloži da bi mogli da krenemo sa svojim podkastom. Ni tada ni sada nije nam poznato da u Srbiji još neko pravi podcast u baš tom formatu, tako da mi je ideja odmah bila interesantna.

Milan je doajen Apple/Mac scene u Srbiji i poznaje mnogo ljudi, što nam je dalo znatno bolju startnu poziciju što se tiče tehničke strane priče. Za razliku od većine hobista koji su krenuli sa običnim mikrofonom i slušalicama, mi imamo priliku da snimamo u profesionalnom studiju Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija i gde se Ognjen Tomić brine da zvučimo dobro i strpljivo sluša naše čavrljanje. :)

Uvodna muzika je delo kompozitora Vladimira Tošića, logo je kreirala Aleksandra Ilić a prvu epizodu krasi rad Saše Montilja. (Jesam već rekao da Miki poznajte mnogo ljudi? Jesam..? Ok.)

Obzirom da imamo tehničke mogućnosti, epizode će biti stereo, za razliku od gotovo svih podcasta koje mi pratimo, koji su uglavnom mono. Stereo tako dobro zvuči da nismo imali srca da kršimo nadole iako to znači i nešto veću MB-ažu po fajlu. Sjajno se oseti prostranost i kada slušate na sluškama imate osećaj da se nalazite između nas dvojice. 96kbps stereo FTW! (UPDATE: Hosting koji smo odabrali automatski odradi downgrade u 64k mono što nismo znali niti oni igde navode kao “feature”; videćemo šta ćemo s tim dalje)

Kontaktirajte nas na Twitteru @infinitumcast ili Facebooku ili prosto dođite na web sajt infinitum.rs i pošaljite nam email.

Epizoda 1

Možete preslušati na samom sajtu, ali preporučujemo da izaberete neki od playera koje smo izlistali na stranici prve epizode.

Tema prve epizode su upravo podcasti – šta je to, kako je počelo, šta mi slušamo, šta je dobar use-case, preporučeni playeri i tako sve to. Iz ove prve epizode se prepoznaje taj koncept neobaveznog razgovora koji ja volim.

Nadam se da se slušamo - direktni RSS feed je http://simplecast.fm/podcasts/320/rss a uskoro će nadam se biti i na iTunes Podcasts Directory.