Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Carinske zajebancije

Nisu ih dovoljno pohapsili. Tačnije, nakon što pohapse direktne carinske kriminalce, trebalo bi pohapsiti / prebiti i mamlaze koji donose carinske zakone. Kada čitate Zakon o carinskoj tarifi, onda možete da vidite da je carina za tastature recimo 1% a za raznorazne adaptere 15% (ili već tako, zavisi kako se tumači rečnik samog zakona). Zakon ima 84 strane sitnog teksta gde se za neverovatno pojedinačne stvari navode carinske tarife.

Međutim, te tarife važe samo ako nešto uvozite redovnim procedurom. Redovna procedura znači da uvoz za vas radi neki špediter. Za obične ljude, koji naručuju poštom preko Neta, to ne važi. Šta god da naručite, a košta ispod 3.000 evra, važi paušalna carina od 10%. Za bilo šta. Takođe, za carinsku osnovicu se uzima puna cena koju ste platili prodavnici, a što uključuje i poštarinu strane pošte. Pa je l’ poštarina proizvod koji se uvozi?! To mrtvi ladni naplaćuju, iako na papiru piše total value, shipping, order value, sve lepo razdvojeno.

Samo lopov ili neopevani kreten je mogao da napravi takav zakon/uredbu (kako god se zvao papir kojim se ovo reguliše). Ovakav propis em što direktno podstiče šverc, em namešta posao špediterima. Pošto bih ja po slovu zakona mogao da tražim da se ceo proces “skraćenog” (šic) carinjenja poništi i da idem na redovnu proceduru uvoza kada bi se svaka stavka carinila po Zakonu o carinskoj tarifi. Ali onda naravno treba platiti i troškove administracije špeditera i ko zna kakvu admin. taksu, što za sitne stvari ispadne i 50 ili više evra i time ponekad prelazi i vrednost narudžbine.

I posle se država obrušuje i hvata na pick Neckerman, Metro i slične firme - te oni izvrdavaju zakone. Nije nego. Još se žale da za masu pošiljki piše da koštaju 20 ili 100 evra, a unutra ima ne znam šta. Pa šta ste mislili idioti nenormalni - naravno da ću švercovati sve što stignem, naravno da ću lažirati cenu svake narudžbine iz inostranstva i naravno da ovakvu državnu pljačku treba izvrdavati na sve moguće načine.

Majke mi, glasao bih i za radikalske gmazove kada bi menjali ovakve svinjarije. Siguran sam da bi oni doneli još gore propise, samo ilustrujem…