Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

iPod Nano

Konačno sam pazario iPod Nano. Posle nedelja raspitivanja kod raznih domaćih prodavaca i direktnog kontakta sa generalnim distributerom, beli 4GB model je stigao, za cenu oko 300€.

iPod Nano kutija

Već sam imao Shuffle 1GB sa kojim sam vrlo zadovoljan. Zadovoljavao je sve što mi je bilo potrebno od playera / prenosnog diska sem činjenice da je bio 1GB. Kada pokupim epizode serija koje pratim - sveže pristigle sa BitTorrenta - onda prostora brzo nestane. Takođe, povremeno imam potrebu da šetam snimljenu VMWare virtuelnu mašinu (posao-kuća), a koja je nekih 3.6GB - što onda zahteva da vučem DVD-RW sa sobom. I tako Nano…

Player

U kompaktnoj kutiji sem playera se nalazi i:

CD, adapter, kablovi...

  • USB kabl za povezivanje sa računarom (koristi se i za punjenje)

  • obične slušalice sa bubicama

  • adapter za univerzalni iPod dock

  • futrola od neke vrste veštačke kože

  • CD sa softwareom (najnoviji iPod Updater i iTunes)

  • Quick Guide i garantni papirići

Nano je sjajan player, bez ikakve sumnje. Zvuk je briljantan (nije da sam imao primedbe ni na Shuffle), Win ga automatski prepoznaje i odmah može da se koristi kao prenosni disk. Užasno je mali i lagan. To se može naslutiti sa fotki, ali treba videti i probati koliko je to zaista malo. Zbog poznatih problema sa lakim grebanjem, providnu foliju u kojoj je upakovan sam ostavio sa gornje strane, dok ne pribavim neku od onih ultra-tankih folija u koje se obloži.

Otvorena kutija

Čak i sa tom folijom, čuveni click-wheel radi bez greške i lako se upravlja. To je zaista jednostavan i efikasan način upravljanja - koristi se za kretanje kroz menije i za sve ostale opcije koje zahtevaju izbor neke vrednosti. U kombinaciji sa srednjim tasterom koji služi za izbor opcija, ovo je savršenstvo interfejsa - sve operacije se mogu izvesti jednim prstom. Mislim da jednostavnije prosto nije moguće.

Osnovni ekran Vreme u raznim delovima sveta

Software

iTunes je pretpostavljeni muzički player i software koji bi trebalo da koristite da smestite pesme na iPod, pravite playliste i slično. Sam po sebi i nije tako loš, ali ima par ozbiljnih problema:

  • glomazan (50MB instalacija)

  • moguće ga je koristiti sa datim iPodom na samo jednom računaru

Ovaj drugi problem je najozbiljniji. Meni često treba da dodam, sklonim pesme na poslu, a kada bih tamo prikačio iPod, iTunes bi prepoznao da sam ga već koristio sa kućnim iTunesom i tražio da obriše sve pesme na disku. Shuffle database builder je fantastično rešio dotični problem sa iPod Shuffleom, koji jeste dosta jednostavniji i koji pesme čuva pod originalnim imenima. Zato je takav jednostavni način korišćenja bio moguć. Nezgodna posledica je da taj način rada nije bio kompatibilan sa iTunesom - pesme dodate SDB-om iTunes ignoriše.

S druge strane, Nano i (pretpostavljam) veliki iPod pesme čuvaju pod kriptičnim imenima. Jednostavni programčić kao SDB ne postoji, ali zato postoji YamiPod. Najbitnije prednosti:

  • standalone, bez instalacije

  • postoji u verzijama za Win, Mac, Linux

  • sve što radi ostaje kompatibilno sa iTunesom

Nije ni bez mana, od kojih mi najviše smeta sporost. Nekako je trom pri operaciji koja me najviše zanima - dodavanje pesama. Doduše, ovo je tek verzija 0.93, pa će autor nadam se potrošiti nešto vremena pre 1.0 na optimizaciju.

Zamerke

Naći zamerke ovom proizvodu je zaista teško. No, obzirom da je ovo Appleov proizvod i da ne očekujem ništa manje nego savršenstvo upotrebljivosti i dizajna, sledeće stvari bih voleo da vidim izmenjene:

  1. Shuffle on/off dugme, paralelno sa Hold dugmetom

  2. Mogućnost postavljanja EQ-a u glavni meni

  3. konektor za USB bez kabla

Hold dugme Konektori na dnu

Prvi problem predstavlja činjenica što, da bi uključili/isključili shuffle režim, morate da idete: nazad na glavni meni / Settings / Vrti do Shuffle / 1-2 klika zapostavljanje željene opcije. Na iPod Shuffleu sam navikao da to bude prekidač i izuzetno je zgodno - neki album želim da slušam redom, a neki po slučajnom izboru.

Drugi je prosto a-must. Sumnjam da ću uopšte koristiti EQ, ovako zakopanog kako sada jeste.

Povezan na računar, manji adapter bi bolje došao

Treći je čisto praktične prirode. iPod koristim svakodnevno za transfer fajlova i na poslu i kući imam produžni USB kabl koji čuči pored monitora. Zbog toga mi ovaj produžni kabl koji Apple daje samo pravi gužvu i nezgodan je za nošenje. Neki adapter (kada već nisu stavili klasičan USB priključak) bez kabla bi bio idealan za tu namenu.