Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Aftermath

SPS je u parlamentu. Jeote, SPS je u parlamentu. I da ne bi Čovićevih matorana, imali bi 10% glasova. SRS već više od 10 godina ima svojih 1.1M (+/- 100k). To je slika u koju i dalje ne mogu da poverujem. Zemlja koja je ‘93 izglasala SPS je zemlja koja i ‘07 glasa za ista gona. Bez ikakve dileme, zemlja koja zaslužuje svako zlo koje joj se dešava i koje će joj se desiti (a biće ih).

Mojim favoritima svaka čast, uspeli su da pređu cenzus i pored neočekivano velike izlaznosti koja je opasno ugrozila tu priču. Svaka čast svima nama koji smo za njih glasali uz svu pomisao da to može biti bačeno. Svaka čast za veliku hrabrost urbane, pametne Srbije da to ipak uradi. 7% Zvezdara, isto NBgd, 11% Stari grad, skoro 12% Vračar itd. Jedva čekam da tih 15 ljudi konstantno zagorčava život legalističnim kohabitatorima i da im bude trn u oku svakog dana, svake sednice.

Varijante

DS + DSS/NS + G17+ = 132 mandata (uz manjine blizu 140). SRS + DSS = 128 (uz podršku SPS-a opet dobra većina). To su jedine dve opcije za vladu sa ovim rezultatima.

Kako uopšte sastaviti vladu u prvom slučaju? Đelić premijer, Koštunica zamenik, Dinkić finansije? Koštunica premijer, Dinkić zamenik, Đelić finansije? Kako pomiriti sujete? Kako uopšte očekivati bilo šta dobro od takve vlasti? Jedina iole svetla tačka je DS, koji bi morao da ima premijera, finansije i policiju, inače smo i narednih par godina zarobljenici Mladića. Uveren sam da će DSS sigurno prepustiti policiju DS-u, jer time mogu da operu ruke sa hapšenja Mladića. Siguran sam da će Dinkić tražiti finansije, makar to bilo jedino što dobiju u vladi; ako ne, ucenjivaće za barem 3 sitnija ministarstva, ako ne i za potpredsednika. Nemojte imati dileme - niko u DSS/NS/G17+ nema ni trunke državničke svesti i cenjkaće se za sve pare. DS i ima nešto od toga - upravo zbog toga je u opasnosti da i pored najviše glasova bude najveći gubitnik.

Drugi slučaj… Svakome sa 2g mozga je jasno šta bi to značilo.