Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

iPhone 4

Malo toga je ostalo nepoznato o iPhoneu 4. Appleova web stranica je veoma detaljna a odabrani novinari su odavno dobili na testiranje i web je prepun detaljnih opisa i testova. No, sve to čitanje i pisanje slabo vredi dok se ne uzme u ruke. Zahvaljujući brzoj reakciji i srećnom spletu okolnosti, rezervisao sam iPhone 4 prvog dana pre-ordera i dobio ga već danas, dan nakon što je krenuo u prodaju u Americi, UK i još par zemalja.

"iPhone 4 — photo is © Mark Jardine"

Kada sam video karakteristike, stvar koja me najviše obradovala jeste što neverovatno povećanje rezolucije (4x) nije dovelo do promene tipa ekrana na nešto gore, već na mnogo, mnogo bolje - koristi se fenomenalni IPS ekran. Plašio sam se da će zarad toga preći na neki *OLED ekran koji guraju Samsung i HTC. Moj glavni problem s njima je što su sve samo ne upotrebljivi po dnevnom svetlu. No, to se ipak i nije desilo, što sam i očekivao - teško da bi Steve Jobs na iPhone stavio tako nešto. Samo sam ga zamislio kako čkilji na ulici u telefon da vidi ko ga zove i od besa baca u kantu :) i znao sam da iPhone neće videti OLED tip ekrana dok se to ne poboljša.

Retina Display

Iskreno, ovaj ekran je toliko dobar, da zaista ne znam zašto bi ikada prešlli na bilo šta drugo. Jedini razlog koji mogu da zamislim je potrošnja baterije, a čak i u tom domenu je iPhone 4 znatno bolji od starije braće, pre svega zahvaljujući znatno većoj bateriji - ona zauzima 2/3 unutrašnjosti.

"Twitteriffic 2"

Video sam bezbroj snimaka koji pokazuju koliko je 960x640 na 3.5” fantastično i bolje i detaljnije i ne znam šta. To prosto nema šanse da zaista vizuelizujete u glavi, jer to gledate na dekstop monitorima koji su oko 100ppi. Nemoguće je doživeti 326ppi ekran na tako nečem. Morate ga videti uživo. Treba videti kako i najsitniji tekst izgleda savršeno čitljiv, sa fascinantno glatkim krivama, na primer tekst originalnog tweeta na koji odgovaram na ovom ekranu iz Twitteriffica.

Ništa što sam video nije ni blizu ovoga. A pri tom, zbog IPS tehnologije, ekran zadržava isti tonalitet boja iz kod god ugla da gledate, čak i nešto tipa 170˚. Osvetljenje opadne u tom uglu, ali ni blizu da se ne vidi.  Gledati iPhone 4 i 3G[S] (166ppi) jedan pored drugog je najbolji primer da se vidi koliko je 4-ka čudesno bolja. 3G mi sad deluje izrazito plavičast.

Ako vas zanima naučno-tehnička strana priče, tekst Bryana Jonesa je prepun detalja i računanja da vas glava zaboli. Ili možda ne.

Brzina

iPhone 4 koristi Apple A4 procesor čije mogućnosti su već predstavljene u iPadu. Ima 512MB memorije i ovaj konkretno model ima 16GB disk, od čega 2GB ode za OS, ostalo je na raspolaganju. Mogao bih sad još ovako sa raznim ciframa, ali to je sve totalno nebitno - ako vas zanima šta je sve unutra, pogledajte iFixitov članak.

Mnogo je bitnije kako to sve izgleda i radi u praksi.

Kada sam kupio iPad bio sam (i dalje sam) fasciniran brzinom tog uredjaja. iPhone 4 je subjektivno na istom nivou, mada testovi pokazuju da je iPad primetno brži. No, to su sintetički testovi, mere tamo neke besne cifre - u realnim uslovima iPhone 4 je fascinantno brz. Ja sam ranije imao iPhone 3G, tako da za mene ovo predstavlja kvantni skok. Verujem da će se vrlo primetna razlika videti i u odnosu na iPhone 3GS, ali wow efekat možda neće biti isti kao meni.

Aplikacije

Mnoge iPhone aplikacije nisu prilagodjene ovoj velikoj rezoluciji i to je vidljivo ako se zagleda, ali ne baš toliko da bode oči; barem ove aplikacije koje sam ja probao. Generalno, mislim da će prelazak sa 3G[S]-a na 4-ku biti prilično bezbolan što se tiče starijih aplikacija. Situacija je znatno bolja nego kada se iste koriste na iPadu.

Naravno, aplikacije koje jesu prilagođene izgledaju savršeno.

Fotografije

iPhone 4 ima 5MP kameru, sa senzorom za koji Apple tvrdi da je veći od sličnih senzora u drugim telefonima. Veličina fotografija je oko 2MB u JPG formatu, kreće se od 1.7 do 2.3. Slike su prihvatljivog kvaliteta, ali što se mene tiče ipak nedovoljno. Kao neko ko godinama snima sa DSLR foto aparatom - iako se radi o sada već prastarom 6MP Canon 350D - kvalitet fotografija sa iPhonea 4 nije ni blizu toga da bih odlučio da prodam Canona.

No, to sam ja, a vi odlučite sami da li vam je ovo dovoljno - evo nekoliko testnih fotki, snimljenih u različitim uslovima.

Najlepša stvar, prisutna još sa iPhonea 3GS je tap-to-focus opcija. Bez obzira gde vam je kadar, dodirnete prstom gde hoćete da bude fokus i iPhone 4 na tom mestu izvrši kompletnu pripremu - merenje svetla, ekspoziciju, ISO osetljivost, dinamički raspon boja. Sve to se završi trenutno, za manje od sekunde. Ove tri slike ilustruju koliko je to bitno (tačka fokusa je obeležena), pošto se zavisno od tačke na kojoj dodirnete dobijaju drastično različite fotografije.

Kako će fotografija ispasti realno vidite na samom ekranu, tako da možete da eksperimentišete par puta dok ne dobijete prihvatljiv prikaz, a onda pokušajte da što stabilnije zadržite iPhone dok ne snimi. Na primer, fotografija u sredini ima najbolji dinamički raspon i za nebo i senke na drvetu, ali je razvučena i mutna, što se lepo vidi u punoj rezoluciji. Poslednja fotografija je odvratna. Prva ima lepe boje neba, a senke se možda mogu izvući malo u Photoshopu ili Lightroomu, no kako je ovo JPG a ne RAW snimak, skeptičan sam koliko se tu može uraditi.

Kliknite na fotografije da ih vidite u originalnoj rezoluciji. Ja sam prosto razmažen fotografijama koje sam snimao Canonom…videćemo, eksperimentisaću još dosta, sasvim sigurno.

Video

Meni potencijalno vrlo interesantna mogućnost predstavlja snimanje 720p videa (1280x720). Već par godina koristim Canon HV20 video kameru, sjajnu spravu sa odličnim kvalitetom slike u dnevnim uslovima ali i sa dosta šuma kada se snima pod uobičajenim kućnim svetlom uveče.

Canon snima (skoro) 1080p i kvalitet snimaka je primetno bolji. No, za razliku od fotografija, razlika u kvalitetu videa ovde nije toliko velika, sem po pitanju reprodukcije boja gde Canon jede iPhone 4 za doručak.

Evo par testnih snimaka, snimljenih u toku dana (14h, oblačno) i kasno popodne (19h, letnji dan, sunčano).

Vidi se da iPhone 4 lepo i brzo menja parametre snimka da se prilagodi sceni koju snima, isto kao pri snimanju fotografija. Tap to focus radi i ovde i takođe ima ogromnog uticaja na kvalitet snimka. Evo ilustracije u drugom snimku:

Pri kraju snimka možete videti kako se boje, osetljivost i osvetljenost drastično menjaju - u tim momentima sam fokus postavljao na različite tačke u kadru: sredina, dole, gore levo i gore desno. Srećom, sve je ovo vrlo brzo tako da se greška lako može popraviti kada je primetite.

Ovde ne može da se ne pomene iMovie for IPhone, aplikacija koju je Apple upravo pustio u prodaju ($4.99) i koja je za manje od jednog dana ušla u top 50 (što dosta govori i o broju prodatih telefona, pošto ona radi samo na iPhoneu 4). Sjajno je šta se sve može uraditi na ovako malom ekranu - kombinacija više snimaka, fotografija, tranzicija između njih, titlova tu i tamo. Ništa spektakularno, dok se ne podsetite da sve to radite na telefonu i da je odziv telefona pri tom trenutan, ne čekate skoro ni na šta. U roku od 5-10 minuta možete napraviti lep filmić, na telefonu. Telefonu! Living in the future baby. Pročitajte odličan tekst Christophera Breena na Macworldu za detaljniji prikaz.

I to je to, za prve utiske. Ako imate želju da nešto probam, nešto što vas zanima da vidite pre nego se možda odlučite na kupovinu, recite u komentarima, rado ću dopuniti tekst.