Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

iOS 5 Tech Talk

Apple je ove godine ponovo organizovao svoju developer evangelist turu po svetu, pod imenom iOS 5 Tech Talk World Tour 2011. Za razliku od WWDC-a, Tech Talk je jednodnevna besplatna konferencija - vaše je samo da budete brzi pri prijavljivanju i da sami organizujete kako ćete doći. Ako vas izaberu - Apple bira među prijavljenima, prednost imaju oni koji već imaju po neku aplikaciju na App Storeu. Ja sam se prijavio za Rim a ovo je bila prilika i da se isproba AirBnB - našao smeštaj nedaleko od centra Rima za 30€/noć sa doručkom. Servis vrlo lepo radi.

Ovo je moje prvo iskustvo sa Appleovim događajima i blago rečeno sam oduševljen. Organizacija je izuzetna: postavili su svoju wi-fi mrežu koja je lepo radila, tokom čitavog dana je bilo da se uzme vode/kafe/čajeva/sokova i nešto sitno gricne, ručak je bio odličan, sa širokom lepezom jela, a na kraju dana je poslužen šampanjac i nekoliko vrsta sira.

Predavači su Appleovi Developer Evangelisti, ljudi čiji je posao da komuniciraju sa programerima koji rade na Apple platformama, da im pomažu kada zapadnu u probleme i čak da direktno rešavaju probleme u kodu. Naravno, za tako nešto najčešće morate fizički biti blizu njih. E tu leži najveća vrednost ovakvih konferencija - znate gde su i znate da su došli upravo da bi razgovarali sa vama. Stoga spremite materijal, stidljivost u džep i samo napred. Naravno, trebalo bi da znate u čemu je svako od njih najjači i onda priđete onome čija vas oblast zanima.

Ono što me iznenadilo je da su na ovoj konferenciji organizovali i ad-hoc Lab: nekoliko stolova gde možete da se prijavite i razgovarate sa nekim od njih, 1-na-1. Znam iz priča drugih developera da je najveća vrednost WWDC-a upravo ta Lab sekcija te sam se stoga momentalno zaputio da se prijavim.

Prevashodno me zanimao UI review i zapao sam kod Johna Geleynsea, koji je sada Director celog ovog sektora u Appleu, a specijalnost mu je UI. John je prosto fenomenalan. Pokazao sam mu dve svoje aplikacije i dobio toliko dobrih saveta i ideja u 15-20min da sam ostao u čudu. Kakvom mi je samo brzinom čovek istamburao postojeći UI, nacrtao na papiru šta bi i kako promenio, šta bi dodao, ideje mu naviru brže nego što može da nacrta. Zadivljujuće. Ivan Vasić  i Ivan Košutić imaju slične utiske.

Predavanja su bila odlična, što korisna, što inspirativna. Tamo negde u decembru / januaru Apple će sigurno objaviti video snimke ovih predavanja, a do tada možete pročitati vrlo detaljne opise predavanja Marka Kawana, Michaela Jurewitza i Allana Schaffera (svaka čast Oleu za ovako detaljne postove).

Nadam se da će prilika za ovakve stvari biti još.