Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Crtice

Toliko puno radim – ne što moram, nego što sam izabrao – da ne znam kada bih pisao. Imam nekoliko postova u draft statusu, manje ili više završenih. Možda nikad ni ne dožive objavljivanje. Moj život se trenutno vrti oko nekoliko tema pa da probam da ih sumiram.

Letovanje

Bili smo u Istri, poslednje dekade avgusta. Rajska zemlja, to prosto morate videti i osetiti. Zelena šuma tik iznad mora, duž čitave obale. Suncobran nepotreban, samo izađeš iz vode i posle 2-3 metra si u hladovini. Bili u Rovinju ali smo obišli svašta: Vodnjan, Fažana, Grožnjan, Poreč, Vrsar, Limski kanal. Sve divno.

Cuvi plaža u Rovinju

Istarski specijaliteti su uglavnom vezani za kopno, a ne za more: maneštra, razne testenine, gulaš od boškarina (lokalno goveče). Tip: gde nađete, uzmite ribu na žaru, jer je retko ima - mi probali u Vrsaru, fantastična. Testenina u Vodnjanki čudesna. Imaju i ogroman čokot Malvazije u dvorištu, savršeno uzreo tad kad smo bili, može i da se ubere. Vrlo slatko grožđe.

Mavazija na terasi Vodnjanke

Vino

Otkrio sam Malvaziju u Istri. Mnogo, mnogo njih. Moj totalni favorit za letnje vino, ohlađeno. Može za ručak, može uveče, može uz pršut, može uz sir. Fascinantno. Favoriti: Coronica, Benvenuti, Festigia, Demian. Istarski pršut sjajan, kupio u Vodnjanu kod Buršića, a maslinovo ulje u Fažani (mada je svuda gde smo probali bilo dobro). Obišli Zigante Vina, pričali sa simpatičnom gospođom, vlasnicom vinarije. Nalaze se na predivnom mestu na vrhu brda, okruženi vinogradima. Njihova Malvazija je dobra, no nekako blaga za moj ukus; možda bila prehladna.

Vina Vacić vesti: ubrali smo pristojno grožđa, oko 500kg, šira 19.5. Prvi put smo brali u gajbe, umesto u džakove, te grožđe stiglo netaknuto do muljače. Prvi put primenio laganije presovanje (umesto uobičajenog krvničkog) te se nadam svežijem rozeu sa manje tanina. Prvi put primenio kvasce za fermentaciju. Mnogo toga prvog te jedva čekam decembar i prvo probanje. Berbu 2009 definitivno pakujemo u aprilu.

"Berba 2009 u našem vinogradu"

Konačno usvojen i novi Zakon o Vinu. Izmena dosta, čeka se Pravilnik iz Min. Poljoprivrede koji će detaljnije definisati uslove za rad i upis u Vinarski Registar.

Info: 7. novembra vinska fešta u Lazarevcu — Prvi vinski festival srpskih proizvođača — besplatan ulaz za posetioce. Festival će se održati u vremenu od 12-20h u sportskoj hali SC Kolubara. Izvolite i probajte, Srbija ima jako dobra vina.

iPhone biz

Apple dozvolio in-app purchase za besplatne aplikacije. Bah…krpe na pogrešnom mestu. iTunes Connect je bruka i sramota, ali to nije public-facing, pa ih izgleda baš briga.

1.1 verzija Run Mate aplikacije je u prodaji, po višoj ceni — povećao sam za dolar, na $3.99, prodaja ostala na istom nivou. Divno. Čekao sam 30 dana da Apple odobri tu verziju. Katastrofalno sporo i vrlo frustrirajuće. Verzija 1.2 je spremna i za koji dan je pakujem i šaljem Appleu.

Uskoro počinjem rad na novoj aplikaciji, detalji definisani na papiru. Cilj: do kraja godine dve aplikacije u prodaji.

Do sledećih crtica…