Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Run Mate - moja prva iPhone aplikacija

Pre nešto jače od nedelju dana, na iPhone App Storeu se pojavila moja prva iPhone aplikacija.

Run Mate - već u prodaji

Verzija 1.0 je rezultat devet meseci učenja, isprobavanja, menjanja, prerađivanja i svih sličnih zabavnih radnji kada se uči nešto novo. Run Mate omogućava kreiranje sopstvenih programa za trčanje, nešto tipa “trči dva minuta, pa minut hodaj, pa to ponovi 6 puta”. A kada se krene na trčanje, pustiš muziku, prebaciš se u Run Mate, pokreneš željeni program - app će na finom razumljivom engleskom saopštiti promenu ritma i koliko je ponavljanja ostalo, a van toga ćuti i ne smeta. Run view izgleda ovako:

"Run Mate-ov pregled pri trčanju"

Ovakva vrsta aplikacije je meni lično trebala. Prošle godine sam pratio Nikeov 6-nedeljni program trčanja za početnike – od mrcine do 5km iz cuga :) –koji ima baš tako neke intervale i pravila definisana. Bez ovako nečeg, bilo je smorno svako malo vaditi iPhone iz džepa, podešavati timer itd.

Pošto sam znao da ću tokom zime da se ulenjim i da ću isto ovo trčati ponovo ove godine, počeo sam da radim na rešenju. Cena aplikacije je $2.99 od čega meni ostaje nekih $2.10 nakon što Apple uzme svojih 30%. Tih 2.10 nije fiksno, pošto zavisi od kursnih razlika i gde ko kupi. Očekivano, najmanje mi se isplati kada neki Britanac kupi app, pošto je tamo $1.80.

Prodaja uopšte nije loša, obzirom na činjenicu da sem mojih prijatelja niko nije ni čuo za aplikaciju. Reakcije kupaca su pozitivne, dobio sam par veoma vrednih sugestija za buduće verzije (1.1 je već u razvoju). Istovremeno širim priču i reklamiram, po raznim forumima, blogovima itd. Tu je naravno i blog i neizbežni Twitter nalog: @runmate.

Početak je obećavajući i inspirativan, a nešto jaču kampanju planiram za par verzija, kada dodam GPS tracking pre svega, uz još 2-3 bitne stvari.