Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Merlin X950D na Macu, u Telenor 3G mreži

Otkad je Telenor pokrenuo prepaid 3G, počeo sam veliku reorganizaciju internet konekcija. Naime, plaćao sam 3 ADSL-a, na različitim lokacijama gde sam se mogao naći duže od jednog dana. Naravno, dva od ta tri ADSL-a su mi retko trebala (pogotovo u Pirotu), ali kada su mi trebala onda su bila vrlo dobrodošla. No, skoro 3000din mesečno za oba ekstra ADSL-a baš nisu bila dobrodošla, stoga sam prepaid 3G net jedva dočekao. Naravno, ni tu nije baš sve cvetno i ružičasto, pošto se prepaid 3G kupuje na kvote koje traju 60 dana, ali je bolje nego ranije.

Prvi pokušaj kupovine prepaid broja sa 3G dopunom se neuspešno završio. Devojke u Telenor prodavnici u Kosovskoj ulici su se uporno trudile da me ubede kako 3G internet postoji samo u opciji paketa sa modemom, nikako na običnom prepaid broju. Posle par pokušaja da im objasnim :) da to baš nije tako i da ipak tako nešto imaju u ponudi, odustao sam i došao sutradan ujutro, kada su radila četvorica muškaraca. ;) Čovek me samo pitao da li možda želim paket s modemom i na moje “ne” otišao da uzme karticu sa brojem. Na licu mesta sam uzeo 1GB dopunu, aktivirao karticu u nekom od njihovih telefona, sve bez muke.

3G data kartica

E sad, oprema. Telenor za prepaid nudi samo Huawei E220 USB modem, koji se najbolje može opisati kao sapunče. Isti modem sam koristio na T-Mobile mreži u Londonu. Kada se koristi na Windowsu, to je radilo fantastično. Na Macu, to je bio užas. Em što sam jedva našao kako da podesim, em što je radilo baš baš loše. Konekcija je često pucala, prenos je bio za klasu gori nego na Windowsu. Huawei nema drajvere za Mac OS X niti u spisku podržanih operativnih sistema ima išta sem novijih verzija Windowsa.

Stoga sam preskočio Telenor ponudu i potražio neki drugi uređaj. Pre svega, expresscard/34 kartice, jer USB portove uglavnom popunim, a slot za ovu karticu je uvek prazan - sem kod kuće gde koristim Digitusovu eSATA karticu (koja isto tako nema drajvere za Mac i povremeno mi skuca ceo Mac pri ubacivanju), a kod kuće mi 3G net ne treba.

Kada se radi o Mac proizvodima, uvek je najbolje krenuti od Appleovog support sajta. Pa tako na jednoj stranici navode podržane 3G kartice od strane OS-a (za Leopard počev of 10.5.2). Uz malo istraživanja, nije bilo teško odlučiti se - Novatel Wireless Merlin X950D. Neću navoditi specifikaciju, piše na sajtu. Radi se o ozbiljnoj firmi, sa dobrom reputacijom, čije proizvode koriste skoro sve američke kompanije (dok u Evropi caruje Huawei).

Kupovina po belom svetu i dovlačenje hardvera mi nije strano, pa sam se dao u potragu. Najzanimljiviji deo priče je što se cene ove kartice kreću u neverovatnim opsezima. Ne znam da li zbog tekuće ekonomske krize ili nečeg drugog, ali zaista je neverovatno. U Americi je 289$, u Engleskoj je 239£, a – pazi sad – u Mađarskoj je 103€! Čudesno. :) Tako da sam naručio odatle i nakon dosta muka i plaćanja harača lokalnom DHL-u kartica je stigla do mene.

Lepo pakovanje, u kutiji nešto debljoj od DVD-a, sa mnogo zaštite oko same kartice. Kartica je priložena u plastičnoj kutijici koja je vrlo zgodna za nosanje naokolo, u džepu, rancu, gde god treba. Dobijaju se Mac drajveri za 10.4 (Tiger) na CD-u, dok za Leopard drajveri nisu potrebni, ugrađeni su u sam OS (10.5.2+). Nakon ubacivanja, potrebno je kreirati konekciju, Connect i to je to.

Na Windowsu se ubacivanjem kartice pojavi virtuelni disk sa koga se automatski instalira sve što treba, uključujući i mali paket aplikacija. Uređaj je u kratkom testiranju kod kuće (gde je Telenorov signal osrednji) pokazao skoro identične rezultate.

Opšti početni utisak je vrlo povoljan.

Telenor 3G

Uzeo sam 069 broj, dodao 1GB za podatke i onda testirao na raznim mestima. Inicijalno testiranje putem sajta speedtest.net je kući, u zgradi u bloku 23 (iza Hotela In) dalo rezultate kao na sledećoj slici.

Iz stana, u bloku 23Ovo je test ka Veratovom serveru, ali su maltene iste vrednosti bile i za servere u Londonu i New Yorku (s tim što ping duplo veći ka tim gradovima). Ove vrednosti su jako dobre, pogotovo što sam testirao na krajnje nepovoljnom mestu - mom radnom stolu gde se laptop nalazi u ćošku 2 unutrašnja zida. Poređenja radi, kada sam se pomerio u dnevnu sobu, udaljen barem 2m od bilo kog zida, download je bio 0.91Mb/s, upload je bio nešto manji. Telenorov signal u stanu se generalno drži na 3 crtice (povremeno 4) od 5 maksimalnih (na ženinom telefonu). Subjektivni osećaj rada je više nego povoljan. Surfovanje je ok, uobičajeni rad je sasvim dobar. Kuriozitet je da je upload brzina veća nego da ADSL-u koji imam (2Mb/192kb).

Teoretski, HSDPA (download) daje brzine do 7.2Mb/s, a HSUPA (upload) daje 2.1Mb/s. Ova kartica podržava te brzine, tako da sam sasvim miran i mogu da se radujem nekoj budućnosti kada će 3G net biti povoljniji. Sa tim brzinama, na nekom flat rate sistemu pretplate, bio bih više nego srećan korisnik. Za sada, koristiću povremeno, gde i kada zatreba.