Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

5k na Bgd maratonu

Počeo sam da trčim još davno, kada sam kupio iPod Nano sa podrškom za Nike+iPod. Da bih testirao svoju prvu iPhone aplikaciju - Run Mate - opet sam morao da trčim. Kasnije sam dodao i Couch to 5k aplikaciju i prošle godine po prvi put nastavio da trčim svake nedelje nakon što sam kompletirao taj program.

Sa manjim pauzama od par nedelja, trčao sam evo skoro godinu dana. Prvi test mojih sposobnosti je bila Nikeova trka WeRunBgd u novembru prošle godine, kada sam 4.6km istrčao u mnogo bržem ritmu nego što sam se nadao, sa 5:05 prosekom ali tih poslednjih 400m sam prehodao jer me desna strana stomaka toliko bolela da sam jedva stajao. Malo odmora i nastavio sa treninzima.

Start 5k trke

I evo ga danas, Beogradski Maraton 2013. Trka zadovoljstva se ne meri, nema prijavljivanja, ali jeste prilika da se istrči jedna interesantna staza:

  • Bulevar kralja Aleksandra
  • Branka Krsmanovića
  • Žička
  • Kralja Nikolaja II (14. decembra)
  • Mekenzijeva
  • Trg Slavija
  • Kralja Milana
  • Terazije

Od Vuka pa do Crvenog Krsta (do Žičke) ova staza je uzbrdo, pogotovo u Branka Krsmanovića, što nisam obično trčao, pa sam brinuo kako će proći. Toplo vreme me nije brinulo, u petak sam istrčao 5k na Keju oko 14h sa 5:27min/km prosečnim ritmom, tako da sam imao dobar reper.

Tri rekorda su pala :)

Ostvario sam najbolji 5k rezultat do sada, 5:17 min/km, ukupno 25:53 za svih 5k, barem po onome što je Nike+Running app izmerila. Ali - tih 5k nije bilo na cilju, već je cilj bio na 5.65km po Nike+Running aplikaciji. Već sam ranije na Radiant Tap blogu pisao o tome da sumnjam u preciznost merenja ovih popularnih running aplikacija. No, prosek od 5:17 za svih 5.65km i to mi je jako, jako veliki podstrek da nastavim dalje sa treniranjem. Moj cilj je da stignem do nekih 23min/5k, pa kad god to ostvarim, nije neka frka.

Ritam po kilometrima

Očekivano, u drugom km - koji počinje oko ETF-a, malo pre Vuka i završava se tik pred skretanje u Branka Krsmanovića - tempo je sporiji. Nizbrdo sa Krsta do Slavije sam ubrzao ali sam pazio da ne preteram i onda, kada km broj 5 počinje malo pre Slavije, koliko sam mogao brzo do cilja i pri tom u petom km imao najbolji ritam. Sve u svemu, sjajan rezultat za mene - u ovim trkama protivnik mi je uvek i samo sopstveno prethodno najbolje vreme.

Kada sam kod dobrih rezultata, moj prijatelj Dejan Vesić je trčao svoj prvi zvanični polumaraton - svaka čast za veliki uloženi trud. A večno pozitivna Tatjana Vehovec je trčala za BelHospice tim, koji je imao fantastično brojno učešće na sve tri trke.

Do sledeće trke i sledećeg maratona, pratimo se na NikePlus sajtu ili… Biće uskoro vreme da se testiraju nove Radiant Tap running aplikacije. ;)