Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Viđu vraga, počele Domaćice...

Kako čujem, pre neki dan je Pink emitovao prvu epizodu prve sezone Očajnih domaćica (Desperate Housewives). U USA je upravo krenulo prikazivanje druge sezone, pa sam tokom ovog vikenda ubrzao gledanje prve sezone i sinoć odgledao poslednjih 8 epizoda. Da, toliko je zabavno. :) Lepa, opuštena priča, simpatičan humor, veoma interesantni likovi - Bree Van De Kamp je moj favorit, na opšte zgražavanje ženskog sveta oko mene :) - u svakom slučaju čista preporuka za gledanje. Ima 23 epizode u prvoj sezoni i svašta će se izdešavati u njima. Prema kraju smešnih scena je sve manje, a sve više se otkriva mračna pozadina idiličnih belih ogradica.

A to je tek jedan delić onoga što se može pratiti zahvaljujući Internetu.

Odakle mi cela sezona? BitTorrent, naravno, uglavnom preko mog omiljenog TorrentSpy-ja. Nove epizode aktuelnih US serija se mogu pronaći na torrent sajtovima najviše nekoliko sati nakon emitovanja. Nema čega nema, za sve ukuse.

Pre svega, reinkarnacija jednog od mojih najvećih klinačkih favorita - Battlestar Galactica. Sa pričom koja je zadržala tek najosnovniju nit sa starom BG, nova BG je dinamična, provokativna, (uglavnom) odlično režirana, sa izuzetnom glumačkom ekipom. Prva sezona je vratila SF serije u žižu interesovanja javnosti i možda se desi da bude prva SF serija nagrađena EMIjem. Do sada je prikazano 10 epizoda iz druge sezone i sada ide pauza do januara kada se nastavlja emitovanje.

Nedavno je počelo i emitovanje serije Rome - izrazito atipične za američke TV serije. Scene nasilja i ljudske brutalnosti tog vremena nisu zamaskirane nekakvim žarom bitke već su prikazane kao potpuno normalno ponašanje - što jeste bilo normalno za to vreme. Takođe i otvorene scene seksa sa eksplicitnom golotinjom (ženskom, hvala lepo), tretiranje robova kao dela nameštaja, preudavanje rođaka ili dece u cilju veće vlasti… Lako moguće da će to konačno biti TV serija koja to vreme prikazuje realno, bez zašećerenih ulepšavanja.

Lako pronaći i sve četiri sezone fenomenalne serije 24 koja je kreirala žanr za sebe i usput vratila Kiefera Suterlanda iz naftalina. Zatim kompletnih 9 sezona X-Filesa, koje sam svojevremeno redovno pratio dok nisam promenio stan i došao u neki gde nije bilo ni “p” od prijema Pinka. Ima tu još dosta toga, ali je malo vremena u toku dana za sve: Lost, Threshold, Night Stalker, Firefly, Farscape (sada ukinut, na uglavnom oopšte žaljenje SF fanova)…

Prednosti ovakvog praćenja serija su mnogobrojne. Pre svega, odgledaju se na vreme, onda kada je hype oko njih najjači i kada se najviše zanimljivih stvari sazna. Zatim, nema reklama da smaraju. Treće, epizode mogu da pogledam u vreme koje meni odgovora. Četvrto, kada konačno počnu (ako uopšte) da se prikazuju kod nas, onda ispadneš opasna faca u neupućenom društvu ;).

U ovu priču neminovno ulaze autorska i distributerska prava. Tu pre svega imam prigodni uput na šalter kod raznoraznih pandura koji na ulici kupuju filmove i muziku iz brzo-prenosnih kofera / kutija. Mi čudaci koji trošimo internet vreme na skidanje 350MB/epizodi smo male mace. U stvari, mi doprinosimo povećanju gledanosti ovih serija u domaćih okvirima. Ja sam recimo verovatno svim prijateljima a još više prijateljicama dosadio sa hvalospevima o Domaćicama, da mislim da je tu prvu epizodu gledalo bar 10 njih iako možda ne bi to uradili.

Slična stvar se desila sa BG u US. Naime, prva sezona se prvo počela prikazivati na SkyOne u UK, a tek kasnije je SciFi Channel počeo da je daje u USA. Međutim, popularnost serije u US je buknula pre nego što je uopšte počela da se prikazuje prva epizoda tamo, jer su fanovi masovno skidali epizode sa Neta i onda prepričavali svima koje poznaju.

Ja generalno veoma retko gledam TV i sasvim sigurno nemam ama baš nikakve šanse da ijednu seriju ispratim, tako da mi je ovo jedini način. A kada me neka serija “uhvati”, onda je teško dočekati da prođe nedelju dana do sledeće. A i te američke televizije sa njihovim suludim šemama prikazivanja…ko će sad da čeka tri i kusur meseci da vidi kako će se razrešiti pičvajz između admiralke i Adame…uf!