Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

IV Sajam Vina

Zamalo da ga propustim. No u subotu, od 13-15h sam uspeo da obiđem sve i da probam skoro sve. :) Jako vesela ekipa tamo, obavezno se izlazi sa osmehom na licu. :)

Ovo je prvi put da sam bio na ovoj manifestaciji i moj opšti utisak je da za svakog ljubitelja vina ovo predstavlja događaj koji se ne sme propustiti. Prilično je lepo organizovano, mada na malo sitnom prostoru, pa su izlagači prilično zbijeni jedni uz druge.

Na sajmu su bili svi poznati (barem meni) domaći vinari: Aleksandrović, Radovanović, Radenković, Jelić (Tamuz), Jović. Ovom prilikom sam se upoznao i sa ponudom nekih koje ranije nisam video ni probao: Kiš, Vinum, Marinković, Veličković, Minić, Dajić, Dulka, Vinski Dvor Hajdukovo (moguće da sam propustio po nekog).

Makedonoskih vinara je bilo: Ezimit, Grkov, Villa Marija (tek dolaze na naše tržište), kao i slovenačkih i hrvatskih (Kozlović ima prelep slatki providni muškat), plus par iz Hercegovine. Španskih nije bilo mnogo, mada sam čuo da su imali zasebnu prezentaciju u petak, a bilo je argentinskih, za koje je bio tražen distributer. Lep mali štand su imali Tokaji, izuzetna slatka vina iz Mađarske, sa možda i najlepšom etiketom na celom sajmu. Zlatna boja Tokaja prosto sija. Uvoznik Bordeaux vina je doveo Francuza da predstavlja njihova vina, što je sjajan marketinški potez.

Od proizvođača opreme, bili su Beomox (pampuri), Hromil iz Kovilja (sudovi i alati od hormiranog čelika) kao i Enovitis iz Topole, koji su imali flaše (slovenačkog Vetropacka) i zanimljiv izbor razne sitne opreme: meni je interesantan bio refraktometar, za merenje šećera u grožđu. Očekivao sam ih više, da budem iskren. Dodatno, za sve njih mi je zajednički utisak da ih baš ne zanimaju nikakvi mali proizvođači - ako nemate bar 5.000 litara, niste bitan kupac. Kako spomenem da imam 400-500l godišnje, tako njihov entuzijazam vidno opadne. Možda grešim, no…

Evo nešto fotografija sa sajma, od 81 koliko sam napravio (klikom dobijate originalne, 8MPx fotke).

Beomox Radovanović Bordeaux Veličković Tokaji Čarga (Slo) IV Sajam vina

p.s. Nisam zaboravio za forum, samo ne postižem. Naredne nedelje nisam u Beogradu, ali biće sigurno live u maju.