Aleksandar Vacić

Ti neki momenti, koji vrede.

Kućni bioskop

Godinama sam muziku sluۡšao na računaru i zvučnicima koji su išli uz to. Kada sam počeo da kupujem DVD-ove, kupio sam Altec Lansing 5100 zvučnike - sada ih prodajem, javite se ako ste zainteresovani (60€) koji su bili prikačeni na integrisani nVidia zvuk na nForce ploči (SoundStorm čip). Onda sam kupio laptop i u nedostatku ikakvog surround zvuka, kupio eksternu (USB) Creative karticu takođe na prodaju (50€) i raspametio se koliko je sve bolje zvučalo, sa tim istim zvučnicima. I muzika i filmovi.

Ekipa iz firme je Ani i meni za svadbu kupila par KEF iQ3 zvučnika, u walnut boji. Tačnije pitali su me šta bi nam trebalo, ovo mi je izletelo u sekundi. :) To je bilo pre 3 meseca - koliko mi je trebalo da kompletiram sve što sam hteo.

Što se tiče zvučnika, ostao sam pri KEF iQ familiji, tako što sam uzeo iQ1 za zadnje zvučnike. Hteo sam da uzmem iQ2c za centralni zvučnik, no je u tu priču uleteo moj prijatelj Miki koji je imao višk۫a Crestu 20c u crnoj boji. Dobar zvučnik, a dao mi za 2x manju cenu od novog iQ2c u 4Audiu gde sam inače sve ovo kupio. Savršeno se uklopio ispod TV-a, na polici koja je takođe crne boje. Maltene nevidljiv.

Yamaha RX-V661

Najveće čekanje je bilo za A/V receiver. Napikirao sam Yamahu RX-V661 još tada i ništa drugo što sam video u ponudi me nije pokolebalo i konačno početkom juna eto je u prodaji. Uzeo sam je u 4Audiu pravo iz kombija koji je dovozio :) Taj receiver ima odličan pedigre - direktan naslednik sjajno ocenjenog RX-V559 - a ovaj sam čekao zbog HDMI priključka, verzija 1.2a. S tim sam miran i za neke buduće kupovine, tipa HD-DVD playera, HDTV-a itd. Ubiće me žena :)

Oppo DV-981HD DVD player

Priča je zaokružena verovatno najboljim DVD playerom na svetu za razumnu cenu - Oppo DV-981HD. Nedavni odlazak u Englesku sam iskoristio da kupim jedan od preostala dva kod UK distributera. O kvalitetu datog playera mogu samo da vas uputim na ovu listu sajta Secrets of Home Theather, dovoljno govori. U vreme kada sam gledao ovu listu, bolji je bio samo ovaj Denon od 3500$, Samsung (Blu-Ray) player se ubacio nedavno.

Yamaha RX-V661 A/V receiver i Oppo DV-981HD DVD player na svom mestu na zidnim držačima

Šta reći kako sve to zvuči? Danas dolazi ekipa iz firme na slušanje :) - ja sam baš, baš zadovoljan. Ovo mi je prvi ulazak u svet kvalitetne hi-fi tehnike, pa ću tek lagano skupljati utiske. Tek nakon dužeg slušanja ću moći da upoređujem sa nekim drugim sistemom, drugim zvučnicima itd. Ono što je već sada fascinanto jeste kako Yamaha dočarava Bečku Operu u našoj maloj dnevnoj sobi. iQ3 su izuzetni zvučnici, toliko da sam blizu odustajanja od kupovine subwoofera, pošto se basovi sjajno čuju. Probao Star Wars I, Lord of the Rings, LotR Complete Recordings (DVD Audio)…uživanje.

iQ3 na KEMP Potenza stalcimaKEF iQ1 na KEMP Coloseum stalcima

Da ne zaboravim i KEMP stalke, odlične izrade. Ljudi su mi ih dovezli u Beograd, maltene pred kuću bez povećanja cene. Obzirom da moja draga ne vole police, audio uređaji stoje na zidnim držačima AudioMagix koje prodaje Art Support. Oni takođe nude i uslugu montiranja držača što toplo preporučujem. Sem ako baš volite da bušite zidove - jako zabavna radnja sa armiranim betonom.

Za kompletiranje kućnog bioskopa nedostaje samo neki pravi HDTV, sa 1920x1080 rezolucijom. Najbolja osobina ovog Oppo playera je fantastičan up-scaling, kada ću čak i DVDeve moći da gledam u toj rezoluciji. Do kupovine nekog HD-DVD playera, naravno. Žena će me definitivno ubiti :)

Sačekaće taj HDTV…u julu mi počinje jedna sasvim nova i uzbudljiva životna priča, koja će dobiti apsolutni prioritet nad svim ostalim. O tom potom. ;)